چاقی به عنوان یکی از مشکلات جوامع صنعتی رو به افزایش است. معیار تعیین چاقی شاخص توده بدنی است که برا اساس نسبت وزن به قد محاسبه میگردد. در وضعیت نرمال این شاخص بین ۲۰-۲۵ است. در شرایطی که این شاخص به بالای ۴۰ برسد، فرد در شرایط چاقی مفرط قرار دارد.
چاقی به عنوان یک ریسک فاکتور شناخته شده بروز سرطان در آمریکاست. چاقی منجر به افزایش بروز سرطانهای مریی، تیروئید، کلیه، اندومتریوم، روده و در نهایت سرطان پستان در دوره پس از یائسگی میشود.
مروری بر مطالعات:
بر اساس نتایج حاصل از مطالعات متعددی که توسط پژوهشگران در جوامع مختلف دنیا انجام شدهاست، ارتباط بین چاقی و سرطان پستان در دوره پس از یائسگی ثابت شده است. مدارک مبتنی بر شواهد علمی موید شیوع سرطان پستاتن بعد از سن یائسگس به میزان ۳۰ برابر در جمعیت چاق نسبت به زنان دارای وزن طبیعی است. به نظر میرسد علت افزایش سرطان در این دوره سنی بالا بودن میزان استروژن در زنان چاق باشد. نتایج یک مطالعه انجام شده روی یک جمعیت بزرگ نمایانگر آمار بالای مرگ و میر در زنان دچار سرطان پستان با وضعیت چاقی مفرط و کم وزنی با شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸.۵ بود.
شواهد علمی مبتنی بر ارتباط سرطان سینه و چاقی در سنین قبل از دوره یائسگی یافت نشدهاست و لیکن تاکید بر این شدهاست که افزایش وزن بعد از سن ۲۰ سالگی عامل مهمی در بروز سرطان بعد از دوره یائسگی میباشد. لذا توصیه شده با کاهش وزن از بروز سرطان سینه پیشگیری شود.
نتیجهگیری: از آنجا که ارتباط معنیداری بین چاقی و ابتلا به انواع سرطان ها بالاخص سرطان پستان در دوره یائسگی و سرطان کولون وجود دارد توصیه میشود تا با راهکارهای موثری از جمله ورزش و انجام تمرینات بدنی موثر از بروز این بیماریهای مهلک پیشگیری شود.
کلید واژهها: چاقی، سرطان پستان، یائسگی