صفات خلاقیت
فردی قادر است در یک زمینه خلاق باشد که مهارتهایی در آن زمینه داشته باشد و البته مهارت بدون خلاقیت موثر نیست. برای خلاقیت باید بتوانیم عادتهایمان را بشکنیم. پیچیدگی موضوعات را درک کنیم. چیزها را به طور متفاوت ببینیم و تفکری وسیع داشته باشم. از دیگر صفات خلاقیت: استقلال، خودتنظیمی، تحمل ابهام، تمایل برای پذیرش خطر و داشتن پشتکار در مواجه با شکست است. این ویژگیها را میتوان در خود پرورش داد. انگیزههای درونی نقش سازندهای در ایجاد خلاقیت دارد.
روشهای پرورش خلاقیت
1-سیال بودن ذهن:
توانایی تولید پاسخهای سریع و فراوان نسبت به یک موقعیت معین را سیال ذهن میگویند. برای اینکه بتوانیم ذهنمان را رها سازیم همیشه موانع درونی و بیرونی برای اینکار وجود دارد و تنها راه رفع این مشکل، تمرین کردن است. با تمرین باید مهارت خود را در ارائه راههای مختلف بالا ببریم. در تمرین کردن قوانینی وجود دارد که باید رعایت شودد، مانند:
عدم انتقاد یا قضاوت در مورد راه حلها، داشتن ایدههای عجیب و غریب، ساختن یک ایدهی جدید از ترکیب ایدهها، با سرعت ایدههای هر چه بیشتر ایجاد کنیم.
2-ابتکار:
بدین صورت که با ایدههای ابتکاری و راهحلهای غیر معمول که به فکر دیگران نمیرسد، مسائلی را که بقیه فکر میکنند راه حلی ندارد، به طور جالبی حل کنیم به نوعی نیاز به جهش فکری دارد.
برای ابتکار:
-وقت کافی برای ایجاد راههای مختلف داشته باشیم.
-برای حل مسئله به طور جدی خود را متعد سازیم.
-برای روشن کردن ابهامات ایدهها را آزمایش کرده و آنها را تجزیه و تحلیل کنیم.
برای تایید یا رد ایدههای ابتکاری به خود پاداش دهیم.
3- انعطاف پذیری ذهنی و اجتناب از تعصب
انعطافپذیری ذهن یا باز بودن ذهن بدین معنا که به ذهن اجازهی ورود اطلاعات را داده و در این زمینه تعصب یا قضاوتی نشده باشد.
اغلب ما قبل از آنکه زمانی را برای درک مسئله صرف کنیم و عوامل مهم مسئله را بررسی نماییم یا راهحلهای مختلف را ایجاد کرده باشم، به نتیجه گیری و قضاوت میپردایم( در حالی که عدم قضاوت فوری و به تعویق انداختن داوری، یک مهارت اساسی در خلاقیت است) همین موضوع مانع انعطافپذیری میشود.
4-درک مطلب:
به صورتی که بتوانیم اطلاعات را به موارد غیر مفید و موارد اساسی و مهم تجزیه کنیم. ضمنا خلاصه نمودن مطلب در این زمینه موثر است.
5- تخیل: یکی از جنبههای روشن تخیلی است که فرد خود را به جای دیگری قرار میدهد و این کار خلاقیت است.
6-بازنگری:با نگرشی متفاوت مسائل را بازنگری کنیم.
7-درونکاوی:
با توجه و تمرکز بر مسائل درونی و گفت و گو با خود، احساسات پنهان خود را دریابیم.
مهارت تفکر خلاق به حل مسئله و تصمیمگیریهای مناسب کمک میکند. با استفاده از این نوع تفکر، راهحلهای مختلف مسئله و پیامدهای آن بررسی میشود فرد را قادر میسازد تا مسائل را از ورای تجارب مستقیم خود دریابد و حتی زمانیکه مشکلی وجود ندارد با سازگاری و انعطاف بیشتر به زندگی روزمره بپردازد.