بلوغ چیست؟
بلوغ در لغت به معنی کامل شدن و به حد کمال رسیدن است. سن شروع بلوغ در پسران معمولاً ۱۰ – ۱۴ سال سالگی است. در این دوران تغییرات چسمی و روانی آنچنان سریع و همه جانبه است که نوجوان را گاه دچار تشویش و نگرانی کرده و تصمیم گیری ها را برایش مشکل می سازد و گاهی موجب بروز مشکلاتی در برخورد وی با خانواده و مردم می شود.
سن رسیدن به بلوغ متفاوت است: بلوغ می تواند در هر زمانی بین ۱۰ تا ۱۹ سالگی اتفاق افتد ، ولی متوسط سن بلوغ در دختران ۱۱ سالگی است و پسران یک یا دو سال بعد از آن به سن بلوغ می رسند . این تفاوتها در سن بلوغ به همان اندازه که مربوط به خود فرد است به مسایل اجتماعی هم در هر دو جنس مربوط می شود .
علل بلوغ
هورمونها باعث بروز بلوغ می شوند از حدود ۵ سال قبل از بلوغ جنسی ، میزان کمی از هورمونهای جنسی تولید و ترشح می شوند ، که این میزان به تدریج در دوران بلوغ افزایش می یابد و سبب تکامل ساختمانی دستگاه تناسیلی و عمل غدد جنسی می شود .
این هورمونها از غده ای به نام هیپوفیز که در قاعده مغز قرار دارد و نیز از غدد جنسی ( بیضه ها در پسران و تخمدانها در دختران ) ترشح می شوند و با تأثیرگذاری بر سایر غدد و اثر متقابل بر یکدیگر سبب رشد و تکامل بیضه و سایر اعضاء تناسلی و بروز صفات ثانویه جنسی می شوند . این اثرات متقابل در تمام طول حیات باروری افراد ادامه دارد و بتدریج کاهش می یابد .
بنابراین پیدایش بلوغ بر اثر ترشح هورمونهای جنسی است و فعالیت های هورمونی سبب بروز تظاهرات بلوغ می شود که صفات اولیه و ثانویه جنسی نامیده می شوند . صفات اولیه جنسی مربوط با اعضای دستگاه تناسلی است و صفات ثانویه جنسی شامل رویش موی صورت و ناحیه تناسلی و بم شدن و تغییر آهنگ صدا در پسران و رویش موی ناحیه تناسلی و تغییرات اندامها در دختران است . در زمان بلوغ هورمونهای جنسی به تدریج افزایش می یابند و تغییرات بدنی را سبب می شوند . بنظر می رسد در سن ۱۶ تا ۱۷ سالگی سطح هورمون مردانه ( تستوسترون ) در خون خیلی زیاد می شود و سپس به آهستگی کاهش می یابد تا در افراد بزرگسال به میزان ثابتی برسد
تغییرات جسمی در دوران بلوغ:
این تغییرات به علّت اثر موادی به نام هورمون جنسی مردانه یا تستوسترون که از غدد جنسی مردانه ترشح می شود بوجود می آید.
- رشد ناگهانی قد، وزن و ابعاد بدن
- رشت موهای زاید در قسمت های مختلف بدن
- در صورت نیز ریش و سبیل ظاهر می شود و موهایی روی قفسه سینه رشد می کند.
- صدای کودکانه کم کم دورگه و کلفت شده و به اصطلاح مردانه می شود.
- در اثر افزایش عدد چربی ممکن است جوش هایی روی صورت و گاهی در کمر و … ظاهر می شود که به این جوش ها، جوش جوانی یا آگنه گفته می شود.
- به علّت افزایش غدد عرق ممکن است بدن شما بوی خاص بدهد.
- بزرگ شدن ناحیه تناسلی و ظهور احتلام
تغییرات روانی در درون بلوغ:
تغییرات روحی دوران بلوغ ممکن است به اشکال زیر تظاهر کند.تمایل به گوشه نشینی، احساس دلتنگی و خستگی، ناسازگاری، مخالفت های اجتماعی و …ممکن است شما در لحظاتی کوتاه یا طولانی چند تا از این تغییرات را تجربه کرده باشید:
- دلتان بخواهد بیشتر اوقات تنها باشید.
- مسائل کم اهمیبت برایتان اهمیّت حیاتی پیدا کند.
- نزدیکان خود را مثل سابق دوست نداشته باشد و …