زن باردار در طول دوران بارداری باید مراقبت هایی برای بررسی وضعیت جنین و وضعیت خود انجام دهد تا هم نوزادی سالم بدنیا آورد و هم مشکلی در دوران بارداری و بعد از آن برای خود شخص بوجود نیاید.
مراقبت های بارداری شامل ویزیت پزشک و ماما و مراجعه به مراکز مشاوره مامایی و گرفتن شرح حال و معاینه و انجام آزمایشات معمول بارداری و انجام سونو گرافی است .
گرفتن شرح حال و معاینه:
پزشک یا ماما از مادر در مورد سوابق بارداری و زایمان قبلی ,سابقه یا ابتلا به بیماری ,مصرف دارو,وضعیت فعلی بارداری سئوال و اعضای مختلف بدن را معاینه میکند.لازم است به تمامی سئوالات پاسخ صحیح داده شود تا عوامل خطر به سرعت شناسایی و اقدامات لازم انجام شود لذا با دادن اطلاعات ناصحیح سبب گمراهی پزشک یا ماما و درنتیجه درمان غیر موثر و دیر هنگام میشویم و عوارض جبران نشدنی در انتظار مادر خواهد بود خوشبختانه امروزه با افزایش آگاهی افراد و ثبت نام خانم های باردار در مراکز مشاوره مامایی بیشتر این مشکلات برطرف و اقدامات لازم در زمان مناسب در اختیار مادران باردار قرار میگیرد و با ثبت نام در کلاس های آمادگی زایمان از هشدارهای زایمان و تغذیه مناسب و ورزش ها ی دوران بارداری و …از آسیب های احتمالی بارداری جلوگیری میکنند.
خوشبختانه به خاطر در دسترس بودن ماماهای با تجربه در زمینه تغذیه دوران بارداری و همراهی آنان با مادر در طول کلاسهای مراکز مشاوره مامایی بسیاری از دغدغه های مادران جوان کاهش مییابد.
آزمایش های معمول دوران بارداری:
گروه خون مادر نیاز است در اولین مراجعه تعیین شود تا درصورت منفی بودن اقدامات لازم به عمل آید.
در نیمه اول و دوم بارداری آزمایشاتی برای مادران باردار در نظر گرفته میشود .با انجام آزمایش خون و ادرار از نظر بیماری هایی مانند کم خونی ,عفونت,بیماری کلیوی,سرخچه,هپاتیت,بیماری آمیزشی,دیابت بررسی شده و همچنین گروه خونی شخص و ارهاش آن تعیین میشود که در صورتی که ارهاش منفی شود ارهاش همسر و سایر آزمایش هایی در این جهت برای مادر باردار درخواست میشود.
سونوگرافی:
سونو گرافی ابزاری برای بررسی وضعیت جنین است که معمولا در دونوبت نیمه اول و دوم بارداری انجام میشود .دفعات بیشتر سونوگرافی بر اساس نظرات پزشک یا ماما و وضعیت خاص جنین خواهد بود .