زنان باردار دچار تغییرات روانشناختی می شوند . نگرش آنان در مورد بارداری بازتاب باورهای عمیق آنان در مورد تمامی جنبه های تولید مثل از جمله قصد قبولی در مورد بارداری و خواسته یا ناخواسته بودن کودک است .
رابطه زن با پدر کودک ، سن مادر ، حس هویت وی نیز بر واکنش زن نسبت به مادری آینده خود تاثیر می گذارد. پدر آینده نیز با چالش های روانشناختی مواجه می شود
زنانی که از لحاظ روانی سالم هستند اغلب حاملگی را وسیله ای برای خودشکوفایی می دانند . بسیاری از زنان اظهار می دارند که حامله شدن عملی خلاق است که نیازی بنیادی را برآورده می سازد . در سایر زنان بارداری سبب می شود تردید در مورد زنانگی خویشتن کاهش یابد یا فرد اطمینان یابد که می تواند در بنیادی ترین شکل به عنوان یک زن عمل کند. برخی نیز نگرشی منفی در مورد بارداری دارند؛ این افراد از تولد کـــودک می ترسند و یا در مورد وظیفه مادری احساس بی کفایتی می کنند.
زنان در مراحل اولیه رشد خود باید جدایی از مادر را تجربه کنند و هویت مستقلی ایجاد نمایند؛ این تجربه بعداً بر موفقیت آنها در مادر بودن تاثیر می گذارد.
اگر مادرِ زن الگوی ضعیفی باشد ، احساس زن در مورد کفایت خود درمادر بودن ممکن است مختل شود و زن پیش و بعد از تولد کودک احساس کمبود اعتماد به نفس کند . تخیلات و ترسهای ناخود آگاه زنان در اوایل حاملگی اغلب حول محور اندیشه ادغام با مادرشان است .
دلبستگی روانشناختی به کودک از دوران جنینی و زندگی داخل رحمی آغاز می شود و با شروع سه ماهه دوم اکثر زنان تصویری ذهنی از کودکشان دارند.
حتی پیش از تولد جنین موجود مجزایی تصور می شود که دارای شخصیتی مختص خود است . بسیاری از مادران با جنین خود صحبت می کنند . شواهد اخیر حاکی است که تکلم هیجانی با جنین نه تنها با پیوند اولیه مادر – نوزاد ارتباط دارد بلکه با کوشش های مادر برای داشتن یک بارداری سالم مرتبط است
بر طبق نظریات روانکاوی کودک بعد از این لوح سفیدی است که مادر امیدها و بیم های خود را به آن فرافکنی می کند . در برخی موارد نادر این فرافکنی ها مسوول حالات مرضی پس از زایمان نظیر میل مادر برای صدمه زدن به نوزاد به عنوان بخشی تنفرانگیز از خویشتن است . اما در حالت عادی به دنیا آوردن نوزاد نیازمادر برای خلق و پرورش زندگی را برآورده می سازد.
لازم به ذکر است مادارن از تجربه احساسات و هیجانات جدید در خود نگران نشوند و خجالت نکشند.
با مشاور در این زمینه صحبت کنید قطعا راهنمایی وی میتواند برای بهبود حال مادر سودمند باشد شاید در میان گذاشتن این احساسات با یک
مشاور به مراتب از بیان آنها با دوست یا خانواده منافع بیشتری در پی داشته باشد .
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره های ۹۰۹۹۰۷۱۶۵۲ از تلفن ثابت از سراسر کشور(تهران و شهرستانها) تماس بگیرید.